cover

Op zoek naar een zacht materiaal,
maar weet u niet welke hardheid u nodig heeft?

U bent hier:
Home > TPE > Eigenschappen TPE > Hardheid en rek

Hardheid en rek

Thermoplastische elastomeren zijn verkrijgbaar van zeer zachte varianten tot zeer harde varianten. Dit geldt vooral voor TPS varianten die vanaf 0 graden Shore A verkrijgbaar zijn. In die hardheid is het bijna een soort gel, welke zeer moeilijk te verwerken is.

 

De verschillende hardheden

Bent u op zoek naar een zacht materiaal, maar weet u niet welke hardheid u nodig heeft? Breidenbach verwerkt TPE’s in zeer verschillende hardheden, waardoor wij u aan de hand van voorbeelden kennis laten maken met de mogelijkheden.

Een mechanische eigenschap die sterk samenhangt met de hardheid van een materiaal is rek. In tegenstelling tot treksterkte, wordt bij rek vooral gekeken naar de maximale vervorming die een materiaal kan weerstaan, en niet naar de kracht.

Zachte materialen zijn in de regel rekbaarder dan harde materialen. Toch kunnen er ook bij materialen met gelijke hardheid grote verschillen in de rek-eigenschappen voorkomen.

Heeft u een toepassing waar een product zeer flexibel moet zijn, en moet worden uitgerekt tot vele malen de originele grootte? Dan heeft u een materiaal nodig met een hoge ‘rek bij breuk’ waarde.

Sommige TPE soorten kunnen tot wel 1000% van hun originele grootte worden opgerekt. Hierdoor ontstaan er veel mogelijkheden in design en gebruikt van producten van TPE materiaal.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van TPE of wilt u uw product laten optimaliseren? Door onze jarenlange ervaring met het verwerken van TPE kunnen wij uw project tot een succes maken met het juiste materiaal en de juiste designkeuzes.

Referenties

“Voor de firma R+W, een marktleider op het gebied van aandrijfelementen voor elektromotoren, produceert Breidenbach koppelingssterren uit TPU in uiteenlopende groottes. Deze producten worden gebruikt als dempelementen tussen verschillende koppelingen.“

Alle referenties