cover

Eigenschappen van TPE's
Treksterkte

U bent hier:
Home > TPE > Eigenschappen TPE > Treksterkte

Treksterkte

Flexibele materialen onderscheiden in hun mechanische eigenschappen. Treksterkte is een waarde die weergeeft hoe materialen zich gedragen wanneer deze onder spanning worden gezet.

 

Soorten treksterkte

Er kunnen meerdere soorten treksterkte worden gemeten. Zo kan er gekeken worden naar de kracht die nodig is om een materiaal te breken. Hierbij wordt een materiaal onder steeds grotere spanning gezet totdat het breekt. Dit zegt iets over de kracht die een materiaal aan kan. Dit zegt echter zegt niets over de flexibiliteit of de mate van rek.

Ook kan er gekeken worden naar de kracht die nodig is om een materiaal te scheuren. Hierbij wordt min of meer dezelfde test gedaan als bij de breeksterkte. Alleen wordt hier vooraf een kleine inkeping gemaakt. Zo wordt gekeken hoe de ‘doorscheur’ eigenschappen van een materiaal zijn.

Daarnaast wordt gekeken naar de weerstand die een materiaal uitoefent wanneer het uitgerekt wordt. Deze waarde heet de elasticiteitsmodulus en er op diverse rek-waardes gemeten, bijvoorbeeld bij 50%, 100% of 300% rek.

 

De materialen

Sommige materialen zijn initieel moeilijk uit te rekken, maar worden zwakker naarmate ze verder uitgerekt worden. Andere materialen gedragen zich tegenovergesteld.

Laat ons bij de selectie van het materiaal meehelpen. Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen wij u perfect ondersteunen. Onze specialisten kunnen u meer vertellen.

Referenties

“Voor Bopla, een Duitse fabrikant van standaard behuizingen voor de elektronica industrie, produceert Breidenbach stootbeschermers voor bijvoorbeeld industriële afstandsbedieningen. “

Alle referenties