cover


De voordelen op een rij.

U bent hier:
Home > TPE > Voordelen TPE > Voordelen van TPE’s

Voordelen van TPE’s

De voordelen van thermoplastische elastomeren kunnen het beste worden verklaard, door de  thermoplastische elastomeren tegen de thermohardende elastomeren uit te zetten.

Het produceren van traditionele thermohardende elastomeren bestaat uit vier stappen:

Eerst moet er een compound worden gemengd. Daarna wordt in de tweede stap het product gevormd. In de derde stap moet het materiaal gevulkaniseerd worden. En tot slot moet het overtollige graat worden verwijderd. Hierdoor is het een traag en complex proces.

Producten uit thermoplastische elastomeren worden daarentegen met standaard kunststof spuitgietmachines gemaakt. De producten uit TPE worden daarbij in slechts één enkele stap geproduceerd en behoeven geen nabewerking. Hierdoor zijn de cyclustijden korter en de productiekosten lager.

Daarnaast zijn afvalstromen die bij de productie van thermohardende elastomeren (grotendeels) niet herbruikbaar. Thermoplastische materialen kunnen daarentegen geheel worden gerecycled, waardoor minder materiaal verloren gaat.

De voordelen samengevat:

  • Kortere cyclustijden en lagere productiekosten
  • Minder afval door recyclen
  • Vooraf compouderen niet nodig
  • Lager energiegebruik
  • Hoge reproduceerbaarheid en constante productkwaliteit
  • Bredere range aan hardheden en dichtheden
  • In alle kleuren produceerbaar

 

REACH en PAK’s

TPE’s zijn zeer zuivere werkstoffen, die in een gecontroleerde omgeving worden gecompoundeerd. Hierdoor weten we precies welke inhoudsstoffen en weekmakers gebruikt worden. Het voldoen aan steeds strenger wordende regelgeving op het gebied van REACH is hiermee geen probleem.

Ook Polycyclische Aromathische Koolwaterstoffen (PAK’s) zijn hiermee gegarandeerd uit te sluiten.

Er zijn ook diverse TPE types beschikbaar die voldoen aan allerlei normen, zoals voor speelgoed, levensmiddelen of drinkwater.

 

Kleur en geur

Ook de optische en aromatische eigenschappen van TPE’s zijn goed te beïnvloeden. TPE’s zijn in tegenstelling tot elastomeren probleemloos in te kleuren (ook in kleinere batches), waardoor TPE’s zich naast technische toepassingen ook perfect lenen voor zicht- en designelementen.

De eigen geur van TPE’s is zeer beperkt, waardoor TPE’s ook in levensmiddelen toepassingen zeer breed ingezet kunnen worden. Eventueel kunnen nog aromatische additieven worden toegevoegd om bewust een bepaalde reuk mee te geven aan het product.

Brochure ontvangen

Wilt u onze gratis brochure ontvangen? Vraag ‘m nu aan!

Referenties

“Voor Valsir SpA., een Italiaanse fabrikant van WC-spoelsystemen, heeft Breidenbach een spoelpijpverbinder ontwikkeld uit TPE, die voldoet aan de strenge normen voor dichtingen in afwatering, de EN681/2.“

Alle referenties